torstai 28. tammikuuta 2010

Uskomuksia ja uskomushoitoja

Suomessakin monenlaiset vaihtoehtohoidot tulevat yhä suosituimmiksi ja suosituimmiksi. On homeopatiaa, vyöhyketerapiaa, enkelihoitoja, kristallihoitoja  sun muita, joihin suomalaiset syytävät rahaa. Ihmisiä ei tunnu kiinnostavan, onko menetelmien vaikuttavuudesta todella tieteellistä näyttöä, mikä on menetelmän mahdollinen vaikutusmekanismi ja onko hoidolla haittavaikutuksia. "Ei minua kiinnosta tieteellinen näyttö", sanoi eräs vaihtoehtohoitoja tekevä henkilö. Näin ajattelevat monet asiakkaatkin.

Mielestäni vaihtoehtohoitojen kasvava suosio kertoo jotain ihmisten henkisestä tilasta. Ihmiset janoavat tulla kosketetuiksi, kuulluiksi ja huomioiduiksi. Ihmiset kaipaavat uskoa parempaan tulevaan tai kohenevaan fyysiseen vointiin. Moni on menettänyt uskonsa perinteiseen tieteeseen ja lääketieteelliseen hoitoon, ja hakee apua ja lohtua kaikenlaisilta kansanparantajilta ja poppamiehiltä.

Mutta millaisiista keinoista apua haetaan? Keinoista, jotka väittävät, että vedellä on muisti ja äärettömän pieni lääketippa veteen laimennettuna auttaa paremmin kuin väkevämpi annos. Keinoista, jotka väittävät vaikuttavansa ihmisen tuntemattomiin energiavirtoihin tai välittävänsä enkelien voimaa hoitajan käsien kautta. Uskomushoito on juuri sopiva nimi näille huuhaahoidoille.

Samaan aikaan kun ihmiset juoksevat parantamassa itseään uskomuksiin perustuvissa hoidoissa, uskonnot ovat lamassa. Kehoja hoidetaan taikakeinoilla, mutta sielu jää ilman ravintoa ja lääkettä. Kumman hoitaminen olisikaan tärkeämpää? Jos kehoa ei hoideta, se johtaa pahimmillaan kuolemaan. Miten käy, jos sielua ei hoideta?

Meidän muslimien tulisi muistuttaa ihmisiä siitä, että psyyke ja sielu tarvitsevat myös ravintoa. Myös ihmisen sydän kaipaa rauhaa ja hellyyttä, tunteen siitä, että elämässä on merkitys ja on olemassa jokin suurempi voima joka voi meitä auttaa.

Islamin ja poppaskonstien ero on siinä, että islamin tarkoitus ei ole rahastaa. Kun muslimeina maksamme almuveroa, emme anna rahoja ahneille huijareille, vaan lähimmäisillemme ja apua tarvitseville. Islam ei väitä, että se parantaisi meitä maagisella tavalla pienistä krempoista tai isoista taudeista. Se lupaa paljon enemmän: sydämen puhtautta, terveelliset elämäntavat ja paikan Paratiisissa. Islam ei ole ristiriidassa tieteen kanssa, kuten useat uskomushoidot ovat.

Toki islamissakin on kyse uskosta, ei tieteestä. Islamiin uskomalla ihminen ei kuitenkaan heitä rahaa kankkulan kaivoon ja altista terveyttään tarpeettomaan vaaraan, mitä uskomushoidot voivat tehdä. Silti uskomalla yhteen, ikuiseen Jumalaan, ihminen voi tuntea tulleensa kosketetuksi ja välitetyksi kuin mitä uskomushoitojan käsissä - ja vielä enemmän ja voimakkaammin. Islam koskettaa väkevällä tavalla koko ihmistä, ruumista ja sielua, ja voi avata tien muutokseen ja parempaan elämään. Ei ehkä rikkaampaan ja terveempään, mutta tasapainoisempaan ja eheämpään elämään.

Kumman käsiin kannattaa oma terveytensä ja elämänsä laittaa: poppamiehen, joka ei itsekään osaa selittää hoitojensa vaikutusta, vai suuren ja kaikkivaltiaan Jumalan, joka tietää kaiken?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti